Berliini

SAM_2287Kaikki minut tuntevat tietävät, että lempikaupunkini on Lissabon. Portugalilaista tunnelmaa tai valoa en ole osannut suomalaiseen arkeeni luoda, mutta onneksi meillä on Tampereella Tammelan kaupunginosa ja “Berliini”. Oikeaa Berliiniä tunnen huonosti, takana on vain yksi pitkä viikonloppureissu kymmenisen vuotta sitten, mutta ensi visiitti teki vaikutuksen.

Aamulehti tituleerasi alkukesästä Berliiniksi Tammelan etuosassa (Vellamonkatu 1) sijaitsevan Yellow Housen ympäristöä. Juttu nauratti hyvällä tavalla – tietystihän me täällä Pohjolan perukoilla haluamme kokea olevamme jossain Euroopan metropolissa! Ja kyllä, Tammelassa on monia kohtia, jotka muistuttavat rakennuskulttuuriltaan eritoten Itä-Berliiniä, varsinkin torin ympäristö.

SAM_2288Yellow House on ollut toiminnassa keväästä saakka. Se ei ole vallattu talo, vaikka se vähän siltä näyttää. (Moni varmaan sekoittaa sen vieressä sijaitseviin VR:n makasiineihin, joissa on ollut ainakin yksi valtaus alkuvuodesta.) Se on yhteisöllisen oloinen kulttuurikeskus, joka tarjoaa yleensä ilmaisia musakeikkoja ja taidenäyttelyjä. En ole vielä ehtinyt sen happeningeihin, mutta kerran uskaltauduin jo sisälle. Kuljen sen ohi yleensä aamupäivisin ja keskipäivällä, jolloin se ei ole aina auki, mutta paikan henki tarttuu iloisena tee se itse-meininkinä jo kadulta. Olen tutustunut kuistilla pidettävään “ilmaiseen kauppaan” eli kierrätyspisteeseen. Pari paitaa lähti mukaan vapaaehtoisella maksulla alkukuusta.

SAM_2289Yellow House ja Tahmelassa sijaitseva Hirvitalo osoittavat molemmat, että taide kuuluu kaikille, myös persaukisille,  ja paras taide on ihmisiä osallistavaa. Hirvitalolla voi mm. oppia korjaamaan pyöränsä ja osallistua yhteisölliseen kaupunkiviljelyyn. Se on köyhän naisen huvila, tervetullut henkireikä kaikenlaiseen hifistelykulttuuriin kyllästyneille.

Hirvitalolla viihtyisin enemmän, jos se olisi lähempänä tai normaalien reittieni varrella. Selityksen makua…jään menemättä, koska olen mukavuudenhaluinen ja laiska. Juuri tänään siellä on menossa Performanssifiesta – festivaali, jossa viihdyn yli kaiken, mutta valitettavasti tänään olen lähiön vankina lapsen vietyä bussikortin omiin menoihinsa. Jo yhden bussikortin lataaminen on minulle lähes ylimaallinen uhraus. Käytämme sitä vuoroissa – harmi vaan, tilanne rajoittaa yhteisiä retkiämme huomattavasti.

Yellow Housen toimintaan voi tutustua Facebookissa. Hirvitalolla ovat omat webbisivunsa, joihin voi tutustua tässä: http://www.hirvikatu10.net/wordpress.1/

Onneksi saan syksyn aikana tutustua Keltaisen talon meininkiin, kun siellä päin pyörin muutenkin. Talo sinänsä on niin IHANA, että sitä voisi kuvata koko päivän väsymättä miljoonista eri kuvakulmista.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s