Chocolate and cheese

014Pimeneviin syysiltoihin kuuluvat suklaa, juusto, mahdollinen viini (ei pakollinen), hyvä dekkari ja viltti. Melkein kaikki nämä elementit sulostuttavat pitkän päivän iltaani tänään – viltin alla en tosin hyperaktiivisena jokapaikansählääjänä pysy muuten kuin korkeassa kuumeessa, mutta sen läsnäolo silti rauhoittaa. Illan kirja on Seppo Jokisen Mustat sydämet e-versiona, jota luen läppäriltä silmät sikkuralla. Kirjoista kirjoitan pääblogissani, Anun ihmeelliset matkat. Tämä blogi koostuu äkillisistä reaktioista ympäröivään yhteiskunnalliseen todellisuuteen – sen reilun viikon olemassaolo on ollut menestyksekkäämpää kuin reilun kahden vuoden kirja- ja matkabloggaaminen. Kiitos kaikille lukijoilleni!

Kanssablogistit, älkää please hifistelkö kullan kanssa vilttiin käpertymisestä kotisohvalla Gantin tuoksukynttilöiden valossa. Kuka sillä tavalla elää oikeasti? Minulle riittävät tunnelman luojiksi keittiön kova tuoli, läppäri ja tuohus.

Selkäni ei kestä sohvalla makaamista, ei edes romanttisessa mielessä. Meillä on jälkikasvun toiveesta koko olohuoneen täyttävä kulmasohvalaiva, mutta minut siltä tapaa makaamasta ehkä vain kerran kuussa. Usein katselenkin televisiota sohvan juuresta lattialta siihen nojaten. Kovilla tuoleilla ja lattialla istuminen on samanlaista kehonkaavan tuunaamista kuin mitä kynällä kirjoittaminen ja piirtäminen tekevät aivoille. Lattialla makaaminen on kaikkien leppoistamisharjoitusten parhautta – siihen venyn ehkä kerran vuodessa, mutta jos ottaisin sen uudeksi harrastukseksi, veri kiertäisi päässäni esteettömämmin ja uudet, luovat ideat vain nousisivat kuin sienet sateella.

Tallinna kirkkoTänään lukunurkkaustani ei elävöitä liekki. Tuohukset ovat loppu ja minulla on ikävä virolaista hovihankkijaani, Tallinnan sataman läheistä Pyhän Simeonin ja naisprofeetta Hannan kirkkoa, jonka myymälä on ihan ässä. (Ironiaa: jotkut käyvät kirkoissa rukoilemassa, toiset ostoksilla.) Tämä kirkko on kiinnostava etnisesti ja kirkkohistoriallisesti: arkkitehtuuriltaan se muistuttaa enemmän Suomen peräkylien kreikkalaiskatolisia kirkkoja kuin Virossa valtaapitäviä venäläistyylisiä. Suurimpana yllätyksenä tulevat kirkkosalin puiset penkit – aitoon kreikkalaiseen tyyliin. Olen kirkonpalvelijoiden kanssa jutellutkin ja he kertovat kuuluvansa Konstantinopolin patriarkaattiin kuten suomalaiset kirkot. Ja Kreikassa  ortodoksikirkossa istutaan perseellään suurimman osan palveluksesta samalla tavalla kuin muuallakin Euroopassa. Tallinnan kirkko tuntuu kreikkalaisemmalta kuin suomalaiset. Se on ollut minulle suuri mysteerio joka vierailulla, ja kunnon feministinä aion seuraavaksi selvittää Hannan tarinan.

Viron tuohukset ovat suomalaisia kookkaampia ja palavat siksi pidempään. Tuohusostoksiin voisi olla varaa persaukisellakin, ja jopa risteilyyn, kun on Tallinkin bonuspisteitä käyttämättä. Joku arkipäivä lokakuussa olisi paras ajankohta – jos varaisi Onnibusin vuorotkin hyvissä ajoin, koko reissun (miinus tuliaiset) voisi saada kympillä tai parilla. Lapsenkin kehtaa ilmoittaa poissaolevaksi yhdeksi arkipäiväksi – se on vielä kohtuullista ottaen huomioon hänen luokkatoveriensa pitkät etelänlomat. Jotain yllättävää, yhteistä ja halpaa etsin tälle kaivatulle syyslomalle.

011Illan tähteni on suklaa. Se on lentänyt tänne suoraan Ghanasta kaverin kaverin matkalaukussa. Se on odottanut korkkaamista jo viikon, sillä ennen syöntiä minun piti ostaa kameraan uudet patterit etiketin kuvaamista varten (blogistien älyttömiä turhamaisuuksia). Pakkaus on hieman kulahtanut ja epäilyttävä; Ghanassa suklaalevyt eivät ole mitään leivän kokoisia lauttoja, vaan 50 g minilevyjä. Suklaa on kuivahkoa ja vahvaa, 40 prosenttista tummaa tavaraa – käyttäisin tätä ehkä mieluummin leivontaan kuin naposteluun. Söin levystä vain sen kymmenisen grammaa- loppu lähtee kakkuun tai muffinsseihin. Makunsa kaikilla – toivon tämän paikallisen version olevan eettisempää kuin Ghanan suklaat yleensä.

Juuston korkkaan vasta huomenna – Putinin Violasta tulee varmasti upea kasviskeitto. Kävisikö  jopa borssin kaveriksi smetanan sijasta? Mene ja tiedä. Violaa en ole tainnut koskaan edes maistaa; 40-luvulla syntyneen äitivainaani bravuuriaines ruoanlaitossa oli aina Koskenlaskija. Paras kauden keitto olisi kantarellikeitto: tätä korpien kultaa on vaikea löytää Tampereelta kohtuuhintaan. Joskus Stockan herkusta voi löytää halpoja virolaisia kantarellejä. Kantarellipaikoista on turha haaveilla urbaanilla moottoritievyöhykkeellä.

012Putinin tuotteiden hamstraamisesta on tullut minulle arkinen jännitysnäytelmä. Altailla kun tapaa sympaattisia mummoja, jotka osaavat valistaa arkaaisten tuotteiden taloudellisesta käytöstä. Tästä eleganssista minulta puuttuu vaan mummokärryt, joiden hankkimista olen jo harkinnut johtuen selkäni kroonisesta kiukuttelusta. Viidentoista vuoden autoton yksinhuoltajuus jättää pysyvät jälkensä ihmiskehoon. Jos voisin käyttää maitotiivistettä, tekisin sen. Uskon kuitenkin täysillä tuoreeseen ruokaan ja puhtaisiin raaka-aineisiin. Persaukisenakin elitismin nolo sarvi nostaa päätään. Elitismiä tosin jopa olisi kerrostalon tontillamme kasvavien puolukoiden kerääminen hyötykäyttöön. Niistä saisi ainakin yhden puuron, eikä kukaan muu asukkaistamme ole edes niitä huomannut. Niiden noukkimiseen menisi korkeintaan puoli tuntia – mitä on puoli tuntia velton nettiaddiktin elämässä?

Putinin voivuoria oli vielä tarjolla Citymarketissa – juustojen liikkuvuus on selvästi vilkkaampaa kuin suolattoman voin. Seuraavaksi pakotetuotteiden myyntiin ryhtyy Valintatalo ja Siwa – pitäisikö niihinkin revetä – ehkä ei kuitenkaan. Tällä hetkellä juusto kaikissa sen muodoissa, kiinteissä ja juoksevissa, on minulle mieluisampi lohturuoka kuin suklaa – aikuistumisen merkki?

Advertisements

2 thoughts on “Chocolate and cheese

  1. Kiitos, loistavaa tarinointia ! Repesin viimeistään “Viidentoista vuoden autoton yksinhuoltajuus jättää pysyvät jälkensä ihmiskehoon” -kohdassa :D.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s